
Buraki ostre jak dynamit bardziej popularne od zwykłych buraków
13 czerwca 2017, 11:57Psycholodzy z Uniwersytetu Stanforda odkryli, że dekadencko brzmiące nazwy zwiększają spożycie warzyw nawet o 25%.
Alergia na egzaminy
27 sierpnia 2006, 16:54Stres egzaminacyjny działa destrukcyjnie na układ immunologiczny niektórych studentów, zwiększając ich podatność na alergie. Im większy stres przeżywa dana osoba, na tym większych obrotach działa jej system odpornościowy. Badacze uważają, że u osób ze skłonnościami alergicznymi wywołuje to bardzo nasiloną reakcję uczuleniową, a objawy bardzo się zaostrzają.

Nowoczesna technologia ratuje unikatowe nagrania lingwistyczne
9 sierpnia 2017, 08:33Dzięki skanowaniu optycznemu naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley ratują nagrania 78 rdzennych języków Kalifornii. Większość z tych nagrań powstała przed ponad 100 laty. Zabytki ludzkiego języka zapisano na 2700 woskowych cylindrów, które obecnie, z różnych przyczyn, znajdują się w nie najlepszym stanie
GeForce 8800GTX lepszy niż dwa układy ATI
6 listopada 2006, 11:36Redaktorzy serwisu The Inquirer przeprowadzili testy karty GeForce 8800GTX i porównali jej wydajność z dwoma kartami ATI X1950 XTX pracującymi w trybie CrossFire. Okazuje się, że w wykorzystującej biblioteki OpenGL grze Quake 4 procesor Nvidii jest szybszy od dwóch układów ATI!

Nadmierny wypas zwierząt w rezerwacie zniszczył 1/3 habitatu pand
4 października 2017, 11:49Wzmożony wypas zwierząt hodowlanych w chińskim rezerwacie Wanglang zniszczył 1/3 habitatu pandy wielkiej w parku.
Jak walczyć ze świątecznym obżarstwem?
26 grudnia 2006, 15:37Brian Wansink, psycholog jedzenia z Cornell University, radzi, w jaki sposób uniknąć przejedzenia i innych nieprzyjemnych skutków świątecznego szaleństwa. W swojej najnowszej książce pt. "Bezmyślne jedzenie: dlaczego jemy więcej, niż się nam wydaje" naukowiec podaje po jednej wskazówce na każdy dzień, od Bożego Narodzenia poczynając, a na święcie Trzech Króli kończąc.

Sotheby's chce sprzedać obraz zrabowany Polsce w czasie II wojny światowej
27 listopada 2017, 12:24Dom aukcyjny Sotheby's zamiar sprzedać jutro jedno z dzieł sztuki zrabowane w Polsce w czasie II wojny światowej. Brytyjska firma odrzuciła wniosek polskiego Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego o wstrzymanie aukcji. Jak informuje Sotheby's obraz Henryka Siemiradzkiego „Taniec wśród mieczów” jest własnością kolekcjonera z Niemiec, którego rodzice mieli go rzekomo nabyć około roku 1960.

Zidentyfikowano geny wpływające na jakość kawy
7 lutego 2007, 14:35Chcąc zachować dochody, wytwórcy kawy pracują nad ulepszeniem swojego produktu. Aby to zrobić, trzeba jednak pogłębić wiedzę o biologii gatunku: kwitnieniu, dojrzewaniu owoców itp. To one wpływają bowiem na cechy ziaren.

UE może złagodzić swoje stanowisko wobec GMO
24 stycznia 2018, 06:48Rzecznik generalny Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości wydał formalną opinię, w której stwierdził, że takie techniki modyfikacji genetycznych jak CRISPR-Cas9 niekoniecznie podlegają pod dyrektywę Unii Europejskiej regulującą produkty GMO. W skład Trybunału wchodzi 11 rzeczników generalnych. Ich opinie nie są wiążące, jednak często wyroki Trybunału pokrywają się z nimi.

Pizza ze zwiększoną zawartością antyutleniaczy
27 marca 2007, 10:22Naukowcy z całego świata nie ustają w wysiłkach, by polepszyć właściwości zdrowotne różnych pokarmów. Po wielu innych teraz przyszła kolej na pizzę. Chemicy żywności z University of Maryland odkryli, jak zwiększyć zawartość antyutleniaczy w cieście poprzez optymalizację metod pieczenia i fermentacji. Opowiedzą o tym na dorocznym (już 233.) spotkaniu Amerykańskiego Stowarzyszenia Chemicznego.